De correlatie tussen horloge designs en land van herkomst

Horlogemerken uit verschillende landen en hun stijl

In elk land zijn wel verschillende horlogemerken gevestigd. Amerika is natuurlijk met haar fashion brands een belangrijk land, maar in ook kleinere, Europese landen zijn horlogemerken gevestigd. Interessant is om te bekijken of de invloeden uit deze lande te zien zijn in de ontwerpen en producties van horloges die in een bepaald land gevestigd zijn. We selecteerden horlogemerken uit Amerika, Nederland en Frankrijk en kwamen tot de volgende bevindingen.

Fossil horloges; Horloges uit Amerika

Fossil horloges worden geproduceerd door de Fossil Group en alhoewel de distributie vanuit Frankrijk plaatsvindt, is Fossil weldegelijk een oer-Amerikaans bedrijf. Amerika staat erom bekend dat het vaak ‘over de top’ is, alles moet groter en ‘bigger’. Maar zien we dit ook terug bij de Fossil horloges? Als we collectie bekijken dan valt ons op dat de Fossil horloges juist heel getailleerd zijn. Een fijne afwerking, waarbij het formaat een onderschikte rol lijkt te spelen. Zowel de dames- als heren Fossil horloges doen in niks denken aan het beeld dat wij van Amerika hebben. De stelling dat een horlogemerk uit een bepaald land perse de invloeden van dat land laat terugkomen in haar collecties, kan dus meteen de prullenbak in.

Cluse horloge; van Nederlandse makelij

De eerste indruk die je van een Cluse horloge krijgt is dat het een degelijk en verfijnd horloge is met prioriteit voor het functionele. Een functioneel design, afgestemd op de behoefte van de Europese markt. Zo veel is wel duidelijk. Dat een Nederlands bedrijf zulke horloges op de markt brengt, is dan ook een onlogisch verhaal. Als we op het design afgaan tenminste. Kijken we naar de functionaliteit, oftwel het uurwerk dan zien we hier zeker wel een Nederlandse afdruk. Een Cluse horloge heeft namelijk een oerdegelijk uurwerk en een dito behuizing. Nederlandse degelijkheid en Europees raffinement gaan bij een Cluse horloge dan ook hand in hand.

Davis horloge; Frans signatuur

Met een Davis horloge kies je overduidelijk voor een horloge van mediterrane allure. De luxe en welvaart spat werkelijk van een Davis horloge af. En daarmee is bij het Davis horloge dan ook de meest duidelijke verbinding te leggen tussen de invloeden uit het land waar het horlogemerk gevestigd is en het design van het horloge. Een Davis horloge staat voor soevereiniteit. En als er één land in de wereld soevereiniteit hoog in het vaandel heeft, dan is dat wel Frankrijk. Als slotconclusie kunnen we dus wel stellen dat er geen vaste correlatie bestaat tussen horlogemerken en hun designs en het land van herkomst. Een davis horloge vormt hier de opvallende uitzondering in.

 

http://clusewatches.com/